Satan in de polder

Satan in de polder, Amsterdam, Arbeiderspers, 1996
'Als het erop aankomt zijn we allemaal gestoord. Is er maar één zandkorreltje nodig om het radarwerk van gedragscodes te laten knarsen. Allemaal op het randje van de waanzin. En soms stapt er eentje mis.'
Maurits Robbers wordt dood aangetroffen in een sloot nabij de snelweg en de afslag naar Dunder. Is hij het slachtoffer geworden van een verkeersongeval? Van de automobilist die het dodelijke ongeluk kan hebben veroorzaakt, ontbreekt ieders spoor. Het is zelfs mogelijk dat Robbers het doelwit is geweest van een aanslag. Maar waarom dan?
Op slag dient zich een lange rij verdachten aan, allen afkomstig uit de directe omgeving.
Dwars door dit gezelschap sinistere personages heen loopt telkens het meisje Lisa. Zij beschikt over het merkwaardige talent steeds op de plekken des onheils te belanden.
Vaardig en met veel gevoel voor suspense haalt Corine Kisling in haar roman, die zowel een thriller als een zedenschets is, langzaam het snoer aan waarin zij haar romanfiguren (en de lezer!) gevangen houdt.
De oplossing van de moord lijkt uiteindelijk eenvoudiger dan men had durven denken. Maar als niemand het meer verwacht, haalt Kisling nog één keer uit voor een apotheose die letterlijk naar adem doet snakken.
Satan in de polder is bekroond met de Schaduwprijs.

Recensies
Het knappe van Satan is dat Kisling het kleine gegeven weet te promoveren tot een complexe (maar heldere) plot, door heel subtiel informatie te verstrekken. Geslaagd pact met de duivel.
Kisling schrijft een gemakkelijk verteerbaar, franjeloos Nederlands, dat ook nog eens een goed gevoel voor humor verraadt.
Satan in de polder is een boek zonder pretenties en dat is in Nederland al een hele verademing. Kisling wil divertissement op niveau brengen en daar is niets op tegen. Het zou wel eens kunnen dat zij met de 'literaire thriller' haar ware genre heeft gevonden.