vertalingen uit het frans

 

Delphine Horvilleur, Leven met onze doden, Amsterdam, Arbeiderspers 2022

Delphine Horvilleur leeft als rabbijn met de dood. In dit boek, dat ze schreef tijdens de coronacrisis, behandelt ze dit thema heel indringend vanuit haar dagelijkse praktijk als geestelijke die de nabestaanden van een gestorvene moet bijstaan in hun verlies. Ze vertelt hoe ze met haar verhalen, die vaak zijn gebaseerd op oude heilige teksten, troost probeert te bieden. Ze houdt de deuren open tussen de levenden en de overledenen zodat iedereen rustig vrede kan sluiten met zijn of haar ‘geesten’. Horvilleur laat tevens zien hoe met dit thema wordt omgegaan in de joodse cultuur.Een selectie van eerder vertaald werk

Marie de France, Lais, Twaalf Oudfranse liefdessprookjes uit de XIIe eeuw, in samenwerking met P. Verhuyck, Ankh-Hermes, Deventer 1980 (vertaling in verzen)

Chrétien de Troyes, Ywein, de ridder met de leeuw/Yvain, le chevalier au lion, Van Oorschot, Amsterdam 1994

Mirabeau, Erotische romans /Mijn bekering en Hic-et-Haec, Nederlandse vertaling i.s.m. Paul Verhuyck, Arbeiderspers, Amsterdam 1995

Flora Groult, Moeder, dochter, minnares, Arbeiderspers, Amsterdam 1995

Crébillon, Doolhof der liefde, Van Oorschot, Amsterdam 1998

Louis Calaferte, Septentrion/Drift, Arbeiderspers, Amsterdam 1997

Jean-Paul Dubois, Een Frans leven, Arbeiderspers, Amsterdam 2005

Marie de France, De lais, liefdessprookjes uit de twaalfde eeuw, Nederlandse prozavertaling i.s.m. P. Verhuyck, Amsterdam: Athenaeum - Polak & van Gennep, 2009, 142 pp.

Delphine Horvilleur, Bespiegelingen over het vraagstuk van het antisemitisme, Arbeiderspers, Amsterdam 2019

Jean-Paul Dubois, De mensen leven niet allemaal op dezelfde manier, Arbeiderspers, Amsterdam 2020


vertalingen uit het engels

 

Een casus

Amsterdam, Arbeiderspers, 2023


Londen, 1965. Een vrouw gelooft dat haar zus zelfmoord heeft gepleegd door toedoen van haar charismatische psychotherapeut, Collins Braithwaite. Om de waarheid te achterhalen doet ze zich met een andere identiteit bij hem voor als patiënt en gaat in therapie. Haar ervaringen houdt ze bij in notitieboekjes. Al snel wordt ze een wereld ingetrokken waarin ze nergens meer zeker van kan zijn. Jaren later krijgt een schrijver, ene GMB, deze notities in handen en presenteert ze aan de lezer, afgewisseld met een biografie van de psychiater. Wat is waarheid, wat is identiteit?

Auteur: Graeme Macrae Burnet
Vertaler: Corine Kisling
Uitgeverij: De Arbeiderspers
NUR: 302
Paperback
ISBN: 9789029550222
Prijs: € 23,99
Publicatiedatum: 20-06-2023

Landkaart van ons verbluffende lijf

Amsterdam, Arbeiderspers, 2022


Wanneer Lia hoort dat de kanker is teruggekeerd, is ze vastbesloten haar leven in haar laatste maanden niet te laten overwoekeren door de staat van haar lichaam. Maar een lichaam is poreus en onvoorspelbaar. Lia’s verhaal wordt deels verteld door het kwaadaardige ding dat haar aan het doodmaken is en dat van binnenuit haar leven in kaart brengt: de ingewikkelde verhouding met haar liefdeloze moeder, de liefde voor haar dochter Iris die zich een weg door haar schooljaren baant, haar zachte echtgenoot, en haar getroebleerde voormalige geliefde. Ieder van hen duikt op in de verwoede strijd die Lia aan het voeren is — een dans met de dood, geleid door een moordzuchtige verteller en door een personage bijgenaamd ‘Red’, de chemo die Lia’s laatste hoop is.

Auteur: Maddie Mortimer
Uitgever: de Arbeiderspers
Vertaald door: Corine Kisling Janine van der Kooij
EAN 9789029544047

Het heldenpad,
Te voet met Garibaldi van Rome naar Ravenna
,
Amsterdam, Arbeiderspers 2021


Tijdens een zinderende zomer treedt Tim Parks samen met zijn partner Eleonora in de voetstappen van de revolutionaire generaal Garibaldi, die in de 19e eeuw een guerrillaoorlog leidde voor een verenigd Italië. In Het heldenpad doet Parks - geliefde gids voor Italiaanse cultuur - in zijn kenmerkende humoristische stijl verslag van deze beroemde reis door de Apennijnen, op zoek naar het heden en verleden van het land.

Auteur: Tim Parks
Vertaler: Corine Kisling
Uitgeverij: De Arbeiderspers
NUR: 320
E-book
ISBN: 9789029543675
Prijs: € 14,99
Publicatiedatum: 11-06-2021
Paperback
ISBN: 9789029542029
Prijs: € 26,99
Publicatiedatum: 08-06-2021


Het spel meespelen, Amsterdam, Arbeiderspers 2021Beverly Hills, jaren zestig. Maria, een actrice met een vastgelopen filmcarrière, is getrouwd met een succesvolle filmproducent, die ze vergezelt naar glamoureuze feestjes in een wereld die vooral om buitenkant draait. Eenzaam rijdt ze in haar auto rond door de stad en de Mojavewoestijn, en bezoekt ze hun autistische dochter Kate, die tot haar verdriet in een instelling woont. Haar bestaan lijkt doelloos, tot het leven een onverwachte wending neemt. In een sobere, dwingende schrijfstijl ontleedt Didion op meedogenloze wijze het leven in Amerika in de late jaren zestig, en reflecteert ze op de heersende lusteloosheid van een generatie in een schijnbaar bankroete samenleving.


Auteur: Joan Didion
Vertaler: Corine Kisling
Uitgeverij: De Arbeiderspers NUR: 302
Paperback
ISBN: 9789029540797
Prijs: € 20,00
Publicatiedatum: 13-04-2021


De kern van de zaak, Amsterdam, Nijgh & Van Ditmar 2020De tweede van vier boeken die het levenswerk vormen van de vergeten schrijfster Madeleine St John en die alle bij Nijgh & Van Ditmar zullen verschijnen.

Londen in de jaren `90. Nicola gaat even naar buiten om sigaretten te halen. Wanneer ze terugkomt wordt ze zonder pardon op straat gezet door haar vriend Jonathan. `Het werkt gewoon niet', zegt hij. Haar wereld is verstoord. Nicola zoekt het advies op van haar getrouwde vrienden, die er ook niks van begrijpen. In flashbacks komen Nicola en Jonathan elkaar voor het eerst tegen, worden ze verliefd, trekken ze bij elkaar in. In het heden worstelen ze met het warrige proces om twee verstrengelde levens weer uit elkaar halen.
De kern van de zaak is een gevoelige en grappige roman.

St John schrijft met een scherp oog voor het absurde van de liefde, de eigenaardigheden van stellen die lang samen zijn en de waarde van goede vriendschappen.

Een triomf. - The Times

Een levendig, verfijnd en kunstig verhaal. - The New York Times Book Review

Met behulp van spaarzaam proza, sprankelende dialogen en pijnlijk ware observaties over het gezinsleven, creëert St John een winnende combinatie van humor en pathos. - Publishers Weekly


De vrouwen in het zwart, Amsterdam, Nijgh & Van Ditmar 2019

De eerste van vier boeken die het levenswerk vormen van de vergeten schrijfster Madeleine St John en die alle bij Nijgh & Van Ditmar zullen verschijnen.

De vrouwen in het zwart is een sfeervolle zedenkomedie, over een lang vervlogen zomer van onschuld. St John tekent gewone vrouwenlevens op met een buitengewoon verfijnde touch. Een grootse literaire roman, een verloren Australische klassieker, die leest als een soap. Hilary Mantel noemt dit het boek dat ze het liefst aan mensen cadeau doet 'om hen op te vrolijken'.

Het boek leest als een smakelijk tussendoortje: het is speels, grappig en op een prettige manier stijfjes, als een ouderwets meisjesboek. *** - NRC Handelsblad

Met een smakelijke verteller die geen ironie vreest, slaagt ze er als weinig anderen in om de middelmatigheid waar haar personages onder lijden, even tragikomisch als ontwapenend neer te zetten. **** - HUMO

Een selectie van eerder vertaald werk

Tim Parks, Nieuwe kleren voor Massimina, Arbeiderspers, Amsterdam 1996

Tim Parks, De geest van Massimina, Arbeiderspers, Amsterdam 1997

Tim Parks, Italiaanse buren, Arbeiderspers, Amsterdam 1998

Tim Parks, Europa, Arbeiderspers, Amsterdam 1999,

Tim Parks, Italiaanse Opvoeding, Arbeiderspers, Amsterdam 2001

Tim Parks, Bestemming, Arbeiderspers, Amsterdam 2001

Tim Parks, Een seizoen met Hellas Verona, Arbeiderspers, Amsterdam 2002

Tim Parks, Rechter Savage, Arbeiderspers, Amsterdam 2003

Tim Parks, Buiten bereik, Arbeiderspers, Amsterdam 2006

Tim Parks, Het Medicigeld, Arbeiderspers, Amsterdam 2007

Tim Parks, De dienares, Arbeiderspers, Amsterdam 2012

Tim Parks, Italië op het spoor, Arbeiderspers, Amsterdam-Utrecht 2013

Tim Parks, De kunst van het moorden, Arbeiderspers, Amsterdam-Utrecht 2014

Tim Parks, Waarom ik lees, Arbeiderspers, Amsterdam 2015

Tim Parks, Thomas en Mary, Arbeiderspers, Amsterdam 2016

Tim Parks, De roman als overlevingsstrategie, Arbeiderspers, Amsterdam 2017

Tim Parks, In extremis, Arbeiderspers, Amsterdam 2017

------

Isla Dewar, Mamma zingt de blues/Giving up on ordinary, Arbeiderspers/Archipel, Amsterdam 1999

Isla Dewar, Vrouwen winnen/Women talking dirty, Arbeiderspers/Archipel, Amsterdam 2000

Isla Dewar, Sterke benen/Two kinds of wunderful, Arbeiderspers/Archipel, Amsterdam 2001

Isla Dewar, Haar meesterwerk/The woman who painted her dreams, Arbeiderspers/Archipel, Amsterdam 2004


J.G.Ballard, Supercannes, Arbeiderspers, Amsterdam 2002

Julie Myerson, Ik en de dikke man, Arbeiderspers, Amsterdam 2005

Steven Polansky, Het Bradburyrapport, Arbeiderspers, Amsterdam 2010

S.L. Grey, De plaza, Arbeiderspers, Amsterdam 2012