Kwelgeest

 

Kwelgeest, Amsterdam, Arbeiderspers, 2008


Welke kwade krachten beheersen de vakgroep Westerse antropologie in Leiden? In korte tijd vallen er vier doden. Is het de geest van Uilenspiegel die rondwaart? De middeleeuwse plaaggeest zorgt voor haat en nijd tussen de wetenschappers die zich met hem bezighouden.
   Is het hebzucht? De Duitser Waldemar Isfeld heeft een unieke oude Uilenspiegeldruk in zijn bezit die hij aan niemand wil laten zien. Job Deerlijk raakt gefrustreerd en geobsedeerd door die houding. 'Want iedereen kent die wens om - van wát ook - een eerste, oudste, nieuwste, mooiste, laatste versie te ontdekken. De wens een eigen superlatief te bezitten.'
   En dan doet hij nota bene zélf een merkwaardige vondst in de oude tennisclub Providentia. Slim Bensoussan, zijn assistent, bijt zich vast in de materie, en ontdekt onvermoede verbanden tussen Uilenspiegel, de tennisgeschiedenis, en het Nederlandse koningshuis.
   Is er wel een schuldige aan te wijzen voor al die doden? Of is de Westerse antropologie bezig zichzelf uit te roeien?Kwelgeest is genomineerd voor de Knack Hercule Poirotprijs 2008
Recensies


****Vier sterren in VN thrillergids


Kwelgeest is leerzaam, leuk en een tikje maf.

Gert Jan de Vries in de NRC

Het schrijversduo Kisling en Verhuyck zorgt voor een wervelend spektakel. (...) Liefhebbers van het werk van Donna Tartt : eat your heart out!

Gazet van Antwerpen

Het is een op het oog ingewikkelde maar in feite heel begrijpelijke (en zeer ingenieuze) plot; goed geschreven, goed verteld en af en toe heel erg geestig.

Biblion

Kisling en Verhuyck hebben met Kwelgeest een roman afgeleverd die een opmerkelijk evenwicht bewaart tussen virulente maatschappijkritiek, intellectuele ontluistering, vulgaire gramschap en een beheerst thrillermodel.

Lukas De Vos, Knack


Kwelgeest is een speurdersroman haut de gamme, (...) een vernuftig geconstrueerd literair werk dat met zijn volle lichtheid een vooraanstaande plaats verdient in de contemporaine literatuur.

Yvan de Maesschalck in Tiecelijn 22, 2009


Een uiterst hilarisch boek dat heerlijk leest.

Peter Winkels, Radio Limburg