Het leugenverhaal

 

Het leugenverhaal, Amsterdam, Arbeiderspers, 2007


De afhandeling van een bescheiden erfenis roept Lucas Mingus, uitgever te Amsterdam, terug naar zijn geboortedorp in Zeeuws-Vlaanderen. Bovendien heeft zijn oude leermeester Rosseel hem om hulp gevraagd: de bejaarde monnik is onverwacht in de problemen gebracht door de publicatie van een artikel over Reynaert en de graal in een obscuur wetenschappelijk tijdschrift.
   Lucas is nauwelijks gearriveerd of ook hij raakt in moeilijkheden. De vragen stapelen zich op. Waarom is iedereen zo geïnteresseerd in dat huisje dat hij van zijn tante geërfd heeft? Is er een relatie met het artikel van Rosseel? Wat loopt iedereen toch te zoeken in de Zeeuwse klei? En trouwens: wie of wat is Zeno Leander? Is hij wel de charismatische antiquair voor wie hij zich uitgeeft? Of is hij even hebzuchtig als alle andere figuren die op mysterieuze wijze worden aangetrokken tot dit onopvallende dorp? Het is een dorp met een vreemde naam die een onvermoede betekenis blijkt te dragen.
Het leugenverhaal werd bekroond met de


Kisling en Verhuyck graven uit de modder van hun woonplaats Graauw de halfingestorte gangen van een middeleeuwse burcht op. (...) De historische constructies zijn verbluffend. Maar nog knapper hebben Kisling en Verhuyck ze verweven met wat media en marktwerking heden ten dage met legendes doen: ze tot op hun gebeente exploiteren. (...) Temidden van de dodelijke slachtoffers die in hun sinistere scenario vallen, verpakten de auteurs zeer geraffineerd hun sarcastische cultuurkritiek. Hun spannende en geestige 'historische' thriller is even uniek als actueel en daarom winnen Kisling en Verhuyck met hun listig Leugenverhaal de Zeeuwse Boekenprijs 2007.

Uit het juryrapport

Recensies

Een boek dat sprankelt (...) Een thriller van een kaliber en soort dat we nog niet kenden. (...) Gothic en cultuurkritiek gaan hand in hand met fijnzinnige vertelkunst en een gezond gevoel voor absurdisme. (...) Een leugenverhaal vol literaire en culturele klapluikjes.

Gert Jan de Vries in NRC


Een thriller van hoge kwaliteit.

Jona Lendering in webmagazine Frontaal Naakt


Paul Verhuyck en Corine Kisling hebben een spannende en aanstekelijke roman geschreven, in korte en vinnige hoofdstukken vol altijd speelse, nooit pedante verwijzingen naar oude en nieuwe verhalen.

Johan de Haes, Vrtnieuws.net


Kisling en Verhuyck spelen een subtiel spel met waarheid en verzinsel (...) Het Leugenverhaal is spits, goed gedocumenteerd en altijd met de nodige ironie geschreven.

Geert D'Hulster, Gazet van Antwerpen