Afgrond

 

Afgrond, Amsterdam, Arbeiderspers, 2004


Een man, een vrouw, een moeder. Een veel te hoge temperatuur voor de tijd van het jaar, en een hotel dat naar de hel genoemd is.
   Vera voelt zich gegijzeld op een reisje naar het Zwarte Woud dat cultureel had moeten zijn, maar gaandeweg meer weg krijgt van een overlevingstocht met vraagtekens. Wie is die familie Niederau bij wie onderweg zo nodig een bliksembezoek moet worden afgelegd? Wat is eigenlijk de reden voor dit reisje? Wat is er bekokstoofd tussen moeder en zoon? Vera lijdt onder het gebrek aan privacy, waardoor ze verstrikt raakt in haar eigen toekomstdromen en schuldgevoelens die ze liever zou verdringen.
   Haar schoonmoeder heeft echter ook eigen lijnen uitgezet op de toekomst, en Vera heeft van meet af aan het gevoel dat ze een strijd tegen haar levert met haar man Reinout als inzet. Een strijd waarbij ze elke dag een stukje grond moet prijsgeven. Maar haar eigen voornemens komen uit het diepst van haar wezen en vormen een oerkracht die zich door niets of niemand laat stuiten.
   Afgrond beschrijft de evolutie van drie karakters die in hun ontwikkeling niet altijd diegenen blijken te zijn die men zou denken. De tegenstrijdige belangen tussen de drie protagonisten leiden tot een onderhuidse confrontatie, die met veel spanning wordt opgebouwd en ten slotte naar een tragische en bloedstollende ontknoping voert.

 

Afgrond werd genomineerd voor

 

 

 

Recensies

De beheersing waarmee Corine Kisling een ongedefinieerde, onheilspellende sfeer weet te scheppen en aan te houden (...) wist de jury zeer te bekoren.

Jury Diamanten Kogel 2004

Een zeer meeslepend Schwarzwald-drama. De afwikkeling van de plot is ronduit meesterlijk.

Atte Jongstra in de Leeuwarder Courant

Kisling heeft een talent voor karaktertekening, een haast tijdloze vertelstem en een gevoel voor het kleine detail met grote psychologische betekenis.

Tomas Vanheste in Vrij Nederland

Afgrond is een onheilspellende en fascinerende roman, waarin hedendaagse thema's handig zijn verwerkt. Kisling bouwt de spanning in haar verhaal kunstig op en laat zien hoe mensen elkaar op meer dan een manier kunnen verstikken en bedriegen.

Mieske van Eck in het Brabants Dagblad

De auteur weet de spanning meesterlijk op te voeren door het verhaal vanuit verschillende perspectieven te vertellen. Voor een breed publiek toegankelijke psychologische thriller.

Biblion