De groene gloed

 

De groene gloed, Amsterdam, Arbeiderspers, 1999


Heel haar leven heeft Hannah Best haast gehad. Haast om haar school af te maken, haast om het benauwende Belderhoek te verlaten en in de stad te gaan wonen, waar het echte leven zich afspeelt, waar beweging is. Maar wanneer al die beweging op zeker moment niet meer parallel lijkt te lopen met haar eigen leven, keert ze terug naar de ouderlijke hoeve, ziek en met een huwelijk dat zijn beste tijd gehad heeft. Een tijdelijke terugkeer, denkt ze.
   In Hannahs ogen is het dorp Belderhoek in de laatste eeuw niet meer veranderd. Haar grootvader, haar ouders, broers en vroegere schoolvrienden wonen er nog of weer, en het leven volgt er nog steeds de seizoenen. Maar er gebeuren nu wel hele vreemde dingen, eerst in de kamer waar Hannah herstelt van haar ziekte, en daarna in het dorp zelf. Hannah hoort voetstappen op de treden naar haar opkamer. En wie is de vrouw die zij 's nachts meent te zien?
   Intussen wordt in Belderhoek de nieuwe villawijk gesaboteerd en koopt een mysterieuze onbekende plotseling een aantal werkmanshuisjes op.
   Hoewel alle gebeurtenissen aanvankelijk niets met elkaar te maken lijken te hebben, sluit het web zich langzamerhand en blijken heden en verleden onlosmakelijk verbonden.Recensies

Een vaardige roman zonder pretenties... Een literair suikerklontje.

Hans Warren in PZC

Dat kruisbestuiving tussen kunst en commercie in de literatuur tot een goede oogst kan leiden, bewijst Corine Kisling met De groene gloed. Ze schrijft volgens een Agatha Christie-achtige methode, die maakt dat je het boek niet gemakkelijk opzij legt.

Margot Dijkgraaf in NRC

Kiene intriges, aanstekelijke intelligentie. Kisling is heerlijk om te lezen!

André Matthijsse in de Haagsche Courant

Een amusante roman, die opvalt door zijn laconiek-humoristische stijl.

Gerrit Jan Zwier in de Leeuwarder Courant

Een spannend geschreven roman over hoe we het verband kwijt kunnen raken over wie we zijn en wie we waren.

Daphne de Heer in Libelle